donderdag 31 mei 2012

Op naar kasteel Rosendael


De tocht van vandaag heeft ons wat hoofdbrekers opgeleverd. We wisten dat we door een wei met loslopende koeien moesten trekken. Zouden de koeien onze kudde te veel verstoren? Konden we dit stuk beter zonder honden doen? Al deze zorgen bleken rijkelijk overdreven. Een deel van het team was ruim op tijd bij het raster gaan kijken. En ja hoor, bijna de hele groep koeien lag kalmpjes op de weg. Daar was het droger dan op het gras, dus geef ze eens ongelijk! We hebben de koeien bij de ingang van het raster weggedreven. Ze lieten zich gemakkelijk naar een ander plekje leiden. Vervolgens konden de schapen moeiteloos passeren. Een betere uitkomst is moeilijk denkbaar.

Roelof, Sik en Oscar (foto: Barbara Brolsma)

Een ander probleem was niet zo gemakkelijk te tackelen. Onder het dikke pak eikenbladeren hadden we geen bereik. We konden niet telefoneren en de livestream kwam er niet doorheen. De verslaggever vond het desalniettemin een onvergetelijke tocht. Het was wel rustig. De stilte van de telefoons werd niet doorbroken door voorbijgangers. We hebben de hele weg bijna geen mensen gezien. Mogelijk heeft het weer het publiek vandaag weerhouden te komen kijken en het is natuurlijk een gewone werkdag voor de meeste mensen.

Na het avontuur met de koeien kwamen we op het Roozendaalseveld. Hoe lang geleden zou een kudde schapen dat gebied begraasd hebben? Als je om je heen kijkt, zie je alleen maar pijpenstrootjes en heide met hier en daar een boom. Wat is het machtig om daar overheen te lopen. Een kudde van duizend schapen zou hier echt niet misstaan. Bovendien zou zo’n kudde hier in ecologisch opzicht veel kunnen uitrichten.

Wel of geen bereik? (foto: Rob Voss)

Na een lange tocht door het bos kwamen we aan bij kasteel Rosendael. In ons achterhoofd hoorden we nog het gekwinkeleer van de vogels de bellen van de schapen overstemmen. Het was weer een dag met prachtige natuur.

Bij dezen willen we vast alle terreineigenaren bedanken dat we over hun grond mochten trekken of zelfs mochten overnachten. Zonder hun instemming had de trektocht niet in deze vorm plaats kunnen vinden. Morgen gaan we naar eindbestemming Presikhaaf. Onderweg gaan we bij Omroep Gelderland op bezoek. Wij (herders, schapen, geit, honden en de rest van het Schapen Op Drift-team) verheugen ons erop. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten