zondag 6 mei 2012

Oproep: verhalen rond Willem Koestapel


Binnen Schapen Op Drift willen we niet alleen de huidige trekkende herders behouden, maar willen we ook de rijke cultuurgeschiedenis van het vak vastleggen. Het herderschap is doorspekt met orale cultuur.  Als die verhalen nu niet opgetekend worden, gaan ze waarschijnlijk voor altijd verloren. Onze focus ligt in eerste instantie op verhalen over Willem Koestapel. Heeft u hem gekend, bent u opgegroeid met verhalen over hem of weet u op een andere manier iets van deze herder, meldt u dan aan.

Willem Koestapel was de laatste officiële driftscheper van Nederland. Hij werd geboren in 1874 en trok met zijn kudden door Nederland en delen van België. Hij had geen huis en sliep altijd bij zijn kudde, in het veld of in een schuur. In 1960 was hij te gast in een tv-programma van Willem Duys. Nog geen jaar later overleed hij. In Loenen werd hij begraven. Daar is inmiddels ook een standbeeld voor hem opgericht. Op woensdag 30 mei zullen wij tijdens de trektocht een eerbetoon aan Willem Koestapel brengen.

Wij vragen iedereen met verhalen over Willem Koestapel zich bij ons te melden, zodat wij de rijke geschiedenis rond deze bijzondere persoon kunnen vastleggen. Alle verhalen zullen we verzamelen in een databank, zodat een belangrijk deel schaapshistorie bewaard blijft. Aanmelden kan via schapenopdrift@gmail.com


Standbeeld van Willem Koestapel in Loenen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten