vrijdag 25 mei 2012

De eerste etappe zit erop


Foto: Rob Voss


Vroeg in de ochtend luidde het startschot voor de trektocht Schapen Op Drift. Na een lang voorbereiding konden de herders, schapen en honden eindelijk op pad. Dat ging niet zonder slag of stoot. Twee schapen bleken kreupel en moesten eerst van de kudde gescheiden worden. Het behendige hoedwerk van de drie herders was te zien op de livestream van Omroep Gelderland.

Dat was niet de enige hindernis die genomen moest worden. Er lag ook een wildrooster op de route. Inderdaad, schapen kunnen niet over wildroosters lopen. De kudde moest daarom schaap voor schaap door het voetgangerspoortje. Gelukkig hebben de herders dit vaker kunnen oefenen en leverde dit obstakel geen problemen op. Ook dit was thuis vanuit de luie stoel te volgen.

Screenshot uit livestream: de kudde gaat langs het wildrooster
Vandaag liep er veel media mee onderweg. De herders zijn al die aandacht niet gewend en waren benieuwd hoe het zou verlopen. Philip Vaartjes doet verslag:

"Zijn wij ook mediageniek, zo vroegen we ons af, toen we starten met de plannen om een tocht te organiseren die ons schaapherders in een positief daglicht zou moeten zetten. De schapen in elk geval wel, die gedragen zich altijd wel naturel. Het lijkt er op dat het zelfs ook voor ons geldt als je vandaag keek naar de hoeveelheid media-aandacht die aan ons besteed werd. Verschillende mensen hadden het ervoor over om vanmorgen vroeg bij de Berghoeve in Epe de start mee te maken van wat voor ons de tocht der tochten zal moeten worden. De tocht die duidelijk zal moeten maken wat voor een prachtig beroep we eigenlijk hebben, een ambacht dat tot uitsterven gedoemd lijkt te zijn evenals er al zo vele ambachten niet meer zijn, omdat….. ja omdat, vult u het allemaal maar in. Het is een opsomming van niet altijd positieve feiten, terwijl we zo verschrikkelijk graag ons mooie beroep die positieve klank zouden willen meegeven, waardoor ook anderen in zouden willen stappen.  Veelzijdig met dieren en mensen omgaan heeft een positieve grondhouding in zich en daar zouden we mee verder willen gaan als….ja als bepaalde mensen bereid zouden willen zijn niet alleen naar de problematiek te kijken maar er ook naar te handelen. Daarom is het zo verschrikkelijk positief dat de media er vandaag letterlijk bovenop zat en sprong en daar zijn we al die mensen zeer dankbaar voor. We hadden een prachtige tocht naar Niersen door een geweldig mooi stukje kroondomein en alle tijd om die media te bedienen. Morgen door Apeldoorn naar Assel."

Morgen lopen we inderdaad verder. De tweede etappe is een paar kilometer langer dan de eerste. We vertrekken dus weer vroeg, om voor de ergste hitte op de plek van bestemming te zijn. Zie je ons nog door de bossen lopen? Aarzel niet je foto's door te sturen naar schapenopdrift@gmail.com.

Foto: Rob Voss

Geen opmerkingen:

Een reactie posten