maandag 21 mei 2012

Waarom zou je wakker liggen? De overpeinzingen van een schaapherder.


Waarom zou je wakker liggen dat er drie zelfstandige schaapherders in Gelderland failliet gaan?

Omdat er meer kuddes zullen volgen.

Omdat er meer mensen uitzichtloos in de bijstand komen. En dat kost geen geld?

Omdat er nog meer kennis en ervaring van het oudste beroep ter wereld verloren gaat.

Omdat er fundamentele kennis over het oudste agrariërs systeem van Europa verloren gaat.

Omdat er kennis over en de genetische aanleg van de honden verloren gaat. Zijn de meeste honden rassen al lang niet meer geschikt voor het werk waarvoor ze bedoeld waren?

Omdat er kennis en kunde verloren gaat over “natuur” beheer met schapen. Zijn het niet de schapen die zorgen voor de verspreiding van zaden omdat ze rondtrekken en daarmee een bijdragen leveren aan de biodiversiteit?

Omdat er kennis over en de genetische aanleg van de schapen verloren gaat. Je kan wel sperma in dure stikstof ketels opslaan en er mee rond wandelen maar ze niet fysiek testen of de schapen nog goed kunnen lopen.

Ex situ conservering is alleen zinvol als je dit In situ ook doet.
Kennis kan alleen voort blijven bestaan in de bedrijven waarvoor het bedoeld is en niet alleen in boeken met mooie plaatjes.

Moeten er nog maar een paar herders over blijven om er achter te komen wat er allemaal verloren is gegaan? Er zijn de afgelopen eeuw al honderden herders en hun kuddes verdwenen.

Het ministerie van Economie, Landbouw & Innovatie intensive geeft boeren geld om diervriendelijker, extensiever, met minder antibiotica, de natuur te beheren, het contact met de burger op te zoeken en een eerlijk en lekker stukje voedsel te produceren met een zo klein mogelijke ecologische voetprint. Doen wij dit al niet lang en nog veel meer? Waarom dan geen eerlijk loon naar werken?

Waarom wel een gebouw van 500 jaar onderhouden en geen levende cultuurhistorie met als functie natuurbeheer, voedsel productie, kennisbank en toerisme?


Daarvan zou je wakker moeten liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten