woensdag 23 mei 2012

Herders in het Huis der Provincie

Vandaag was een officiële dag voor Schapen Op Drift. We gingen met z'n allen naar het Huis der Provincie in Arnhem om gedeputeerde Jan Jacob van Dijk te ontmoeten. Wij waren natuurlijk goed bepakt en bezakt: twee herders, twee honden en een geit. De laatste leverde het nodige spektakel op, want de medewerkers en bezoekers van het Huis der Provincie zien niet elke dat een geit door de gangen lopen. Uiteindelijk besloten we de ceremonie buiten voor te zetten. Het was immers stralend weer.

Roelof neemt zijn geit mee naar het Huis der Provincie (foto: Rob Voss)

Buiten nam Roelof Kuipers het woord. Hij heeft uitgelegd wat zelfstandige, rondtrekkende herders doen en wat hun kuddes kunnen betekenen voor de Gelderse natuur. Daarna hebben we Jan Jacob van Dijk een herdruk van een achttiende-eeuws handboek voor herders (Onderwys voor de schaapherders, en voor de eigenaars van schaapen, door dhr. Daubenton, 1791) aangeboden en een herdersstaf met geitenbel en een klok die op vijf voor twaalf stond. De tijd begint voor ons immers te dringen. De staf heeft Roelof zelf gemaakt. Eigenlijk maakte hij er twee. De eerste trok helaas krom, naar eigen zeggen toen bekend werd waarvoor hij de staf ging gebruiken.

Na de overhandiging van deze objecten die voor de herder onontbeerlijk zijn, had de gedeputeerde op zijn beurt een heel waardevol geschenk voor ons: de oorkonde van vrije doorgeleide. Hiermee kunnen de herders van Schapen Op Drift ongestoord van Epe naar Arnhem trekken in de komende week. Hiermee treden de herders in de voetsporen van Willem Koestapel, de laatste driftscheper die officieel vergunning had om met zijn kudde door Nederland te trekken.

We hebben de oorkonde ontvangen (foto: Rob Voss)

Nu we de oorkonde hebben ontvangen, kan de trektocht echt beginnen. Morgen treffen we de laatste voorbereidingen en geven we nog een aantal interviews. Daarna gaan we toch echt op pad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten