zaterdag 2 juni 2012

De tocht der tochten


Vrijdag, de laatste dag van onze tocht der tochten. De start vanuit kasteel Rosendael was fenomenaal. Unieker kan bijna niet. Nu maar hopen dat we aan het einde van de tocht niet in een diep zwart gat vallen. Nadat we de netten hadden weggehaald, zochten de schapen meteen ruimte om te grazen. Omroep Gelderland was natuurlijk weer aanwezig en reporters van de NOS sloten zich ook bij ons aan. Een van onze gasten wist een route waardoor we het verkeer minder zouden hinderen. Gelukkig had zich ook een verkeersregelaar gemeld. Dat was een grote geruststelling voor ons, want zo’n tocht door de stad blijft altijd een beetje spannend.

Onderweg kwamen we een grote maaimachine tegen. De schuine kant van een talud werd gemaaid. Een bizarre ontmoeting, gezien er “herder” op het apparaat stond. Een groter contrast is niet denkbaar. De volgende stop was bij Omroep Gelderland. We mochten met de schapen achter op het parkeerterrein staan. Niet alle medewerkers geloofden dat 450 schapen op die plaats zouden passen, maar jawel, het ging met gemak. We kregen koffie en iedereen kon even uitrusten. We werden geïnterviewd en omstanders konden de petitie tekenen.

450 schapen op een pleintje? (foto: Rob Voss)


Daarna was het tijd om verder te trekken naar Presikhaaf. We wilden net de weg inslaan toen er een begrafenisstoet onze richting op kwam. We konden nog halt houden en de stoet kon rustig passeren. Daarna leek de trektocht te veranderen in een triomftocht, met weer allemaal blije gezichten om ons heen.

We hebben nog een grapje uitgehaald met onze verkeersregelaar. Terwijl hij het verkeer stilhield, wachtten wij keurig voor het rode licht dat niet geactiveerd werd door de kudde. Toen zijn we toch maar doorgelopen. Uiteindelijk kwamen we bij stadsboerderij Presikhaaf. De schapen die daar in de wei stonden leken zich wel bij ons aan te willen sluiten. Een mooi gezicht. In het park lieten we de kudde grazen. Daar konden de schapen constateren wat wij al wisten: het gras was letterlijk voor onze voeten weggemaaid. Maar geen nood. Er was genoeg om een paar uur te staan tot de vervoerder kwam op de schapen op te halen.

De schapen zijn klaar om naar huis te gaan (foto: Rob Voss)
Intussen hebben we nog heerlijk taart gegeten met het Schapen Op Drift-logo . Dat hadden de dames van ons mediateam geregeld. Na de nodige interviews zijn we naar het symposium gegaan in het Huis der Provincie. Daar zijn veel nuttige dingen gezegd en kruiwagentjes ingezet. Er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt, maar er lijkt wel beweging in te komen.

Na afloop van het symposium hebben we de tocht met het hele team afgesloten, maar het avontuur is nog niet voorbij! Het echte werk begint nu pas. We zullen doorgaan…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten