zondag 6 mei 2012

Het verkennen van de noordelijke route


De trektocht komt steeds dichterbij en het werd dan ook hoogtijd om de route te verkennen. Dat betekent met z’n tweeën in de terreinwagen om het landschap te verkennen. Zo’n trektocht uitzetten lijkt misschien eenvoudig, maar met 400 schapen wil je niet verdwalen. Wanneer je om moet lopen, maak je al snel 5 kilometer meer dan nodig en dat willen we de kudde en de herders niet aandoen. 

We zijn uiteraard begonnen bij ons startpunt: kampeerboerderij de Berghoeve. Het begin is gemakkelijk tot we bij het Kroondomein komen. Dat gebied hebben we flink moeten verkennen voor we de juiste paden hadden gevonden. Maar het is gelukt en de route voor de eerste dag was een feit. Vervolgens zijn we in zuidelijke richting verder gereden. Wat een prachtige gebieden! Onderweg hebben we veel witte achterkantjes gezien: konijnen en een ree. Bij de Asselsche heide zagen we geen wild, maar hebben we wel genoten van het prachtige uitzicht. We beëindigden de dag op het wildviaduct bij Woeste Hoeve. Wat een bijzondere ervaring om in feite bovenop de snelweg te staan. Herders komen werkelijk op de meest bijzondere plekken. Toen we terug naar de auto liepen, zagen we een flinke beer (everzwijn) op het pad. Hij had ons ongetwijfeld horen aankomen, maar snuffelde rustig verder en verdween even later weer in het struikgewas.

Het noordelijke deel van de route is verkend, uitgetekend op de kaarten en beschreven. In de eerste vijf dagen legt de kudde zo’n 45 kilometer af, inclusief één rustdag. Die kunnen de schapen goed gebruiken, want het zijn pittige tochten. Als we nu ook snel de zuidelijke route verkennen, zijn we helemaal klaar voor de trektocht door de prachtige natuur van Gelderland.

1 opmerking:

  1. Zo, jullie hebben op deze ene dag meer wild gezien, dan Bocycle in 3000 fietskilometers dit jaar. Ik kom tijdens de tocht zeker een keertje kijken.

    BeantwoordenVerwijderen