vrijdag 19 april 2013

Schaapskudde Het Soerel en Natuurmonumenten vinden oplossing

De herders van Schaapskudde Het Soerel en Natuurmonumenten hebben samen een oplossing gevonden voor de problemen van schaapskudde Het Soerel. Dat is de uitkomst van het overleg dat Chris Grinwis dinsdag voerde met regiodirecteur Jeroen de Koe en beheerder Ben Roeterd van Natuurmonumenten.

Natuurmonumenten biedt Grinwis een andere opdracht aan voor de rest van dit jaar, waardoor de schaapskudde van Grinwis, Het Soerel, kan blijven voortbestaan.

Daarnaast gaan beide partijen, dus zowel Natuurmonumenten als Grinwis, zich inzetten om samen met allerlei betrokken partijen een vorm te vinden om rondtrekkende schaapskuddes voor het Nederlandse landschap te behouden. Natuurmonumenten neemt volgende maand het initiatief voor een eerste bijeenkomst. Dit moet de aanzet vormen tot een herderplan, om de continuïteit van de kuddes te waarborgen. Dit plan moet begin volgend jaar in werking treden.

Vorige week werd bekend dat Grinwis overwoog te stoppen na het mislopen van een omvangrijke graasopdracht van Natuurmonumenten rond het Hulshorsterzand. Voor deze opdracht had Natuurmonumenten overeenkomst bereikt met schaapsherder Ronald Wijlhuizen.

De situatie rond Het Soerel is geen geval op zich. De problematiek rond de traditioneel trekkende schaapsherders is al jaren bekend. Vrijwel allemaal hebben ze moeite de eindjes aan elkaar te knopen, met name omdat de overheid specifieke regelingen versobert of afschaft. De kudde van Grinwis verliest bijvoorbeeld met ingang van volgend jaar 32 duizend euro subsidie van de provincie Gelderland. Rondtrekkende schaapskuddes zijn van grote waarde, zowel voor het natuurbeheer als voor de cultuurhistorie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten